http://www.corren.se/kultur/konst/tva-broder-i-konsten-6580171-artikel.aspx Östgötakorrespondenten 17/10 2013

                  

Två bröder i konsten

09:09, uppdaterad 13:01

Konstutställning

Brothers in art, målningar av Dag Franzén och John Franzén

Motala konsthall

Pågår till 10 november

”Brothers in art” är titeln på denna utställning med två bröder. Dag Franzén är verksam i Siljansnäs, Dalarna och John Franzen i Motala. Men båda förmedlar natur i olika dimensioner i sina gestaltningar.

Dag har en stark känsla för bevarandet av naturen och tycker inte om kalhyggen. Det framgår i sköna, men samtidigt lite vemodigt mörktonade akrylmålningar. Men i den härliga lystern av ljuset och atmosfären i målningar som ”Träskdröm” och ”Septemberdröm II”, påminns man samtidigt om allt som går att rädda i vår generösa natur.

För att inte tala om de fotobaserade bilderna ”Midsommarnattsdröm” och ”Lunatic” som med den magiskt lysande kanoten och det lite paralyserade krumsprånget ovanför vattnet som förmedlar protesterande möjligheter. Härligt, vi får inte ge upp!

John har gått vidare i sina naturupplevelser. Hans olja/akrylmotiv ”Som ett segel” och ”Som ett regn av värme”, som är härligt ”pressade” i en koloritiskt skön naturvärme. Hans ”Näckroskungen” skulle man kanske kunna skönja vid ett närgånget studium på ett näckrosblad och hans ”Stora språnget” kanske kan finnas i vårt blodomlop eller våra celler.

I Johns abstrakta motiv kan man också skönja upplevelser av de universum som ligger till grund för alla våra cellikulära skapelser, samtidigt som det också fungerar som i sig självt sköna abstrakta bilder.

Dag och John Franzéns målningar är, utöver sitt färg- och formspråk och sköna hantverk, värda en djup och eftertänksam betraktelse.

Lars Ola Johansson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s