Utställning på Konsthallen/biblioteket i Borlänge med May Lindholm

Konstnärsparet May Lindholm och Dag Franzén från Siljansnäs ställer ut tillsammans i Borlänge. Här skapas ett samspel mellan skulptur och måleri.

Konstnärsparet Dag Franzén och May Lindholm är två mycket välbekanta namn för konstpubliken i Dalarna. De har genom åren visat sina konstuttryck i både solo- och grupputställningar både i Dalarna och runt om i Sverige.

Nu ställer de ut gemensamt i Borlänge, närmare bestämt i bibliotekets konsthall. May Lindholm har vi lärt känna som en av de flitigare offentliga utsmyckarna. I denna utställning visar hon upp sina nya skulpturer som går under samlingsnamnet nystingar. De hade något av världspremiär i Rättviks konsthall i fjol. Inspirationen till nystingarna har May Lindholm hämtat från truppgymnastikgruppen Sofiaflickorna.

Hennes nystingar är betydligt rundare till formen än gymnasterna. Skulpturerna har en blank yta som går i bronston och bär något fördolt och hemlighetsfullt över sig. Du vill röra vid dem, ömsint och varmt. De väcker faders- och moderskänslor. I denna utställning gestaltar de olika bestämda sinnestillstånd.

Några står var för sig. Andra uppträder i grupp. Skulpturen Vera Vattnare klädd i regnrock och sydväst, har ett bestämt mål i sikte. Hon bär vatten trots att hon väntar regn med tanke på sin klädsel.

May Lindholms skulpturer har humor och distans till existensen. Därför står de också mer för ljuset i denna utställning. Dag Franzéns måleri bär ständigt på ett tyngre och mörkare sinnestillstånd.

Dag Franzéns måleri bär ständigt på ett tyngre och grubblande sinnestillstånd blandat med en underfundig ton av stillsam humor.

Franzén skapar landskapsbilder i höstlikt septembersken. Han placerar ut sina mänskliga figurer i naturens egna element. De kan uppfattas som små och sårbara, likt myror. Varje målning har sin egen sång, sitt eget soundtrack.

Målningarna och skulpturerna skapar något gemensamt trots allt. Du bör dröja dig kvar i rummet, insupa en känsla av sinnesro. Det pågår en dialog, ett samspel gällande den existentiella färden, där också du som betraktare gärna får delta i samtalet

Ulf Lundén

Dalademokraten 17/9 2014

Annonser
Detta inlägg postades i Om mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s